Странице

3. 8. 2012.

TREĆI ROCK MARATON ZAVRŠEN



Pančevačka publika je u velikom broju ispratila ovogodišnji Rock Maraton koji je održan 27. i 28. jula na standardnoj lokaciji u Letnjoj bašti Doma omladine. Taj događaj velika je šansa mladim, neafirmisanim bendovima, jer im omogućava nastup na Rock Festu, koji će se održati 30. i 31. avgusta, kao i 1. septembra u Letnjoj bašti DOP-a. Bendovi koji su se glasanjem plasirali dalje, dobili su tu šansu da se pojave na Rock Festu, a prvoplasirani bend po izboru žirija dobio je i godinu dana besplatnih proba u PAnDEMOnijum studiju.


Na ovogodišnjem maratonu nastupilo je dvanaest bendova, a osam se plasiralo dalje. Glasanjem publike šansu je dobilo četiri benda, dok su preostalih četiri odabrani od strane žirija koji su činili: Mladen Kašler (idejni tvorac), Slobodan Bugarin (koordinator programa Doma omladine) i Tomislav Vagner (muzički urednik u DOP-u). Bendovi koji su se plasirali na festival biće i u užem izboru u okviru projekta međunarodne saradnje koji je u pripremi s rumunskim gradom Karansebeš.



I DAN



Program prvog dana maratona, u petak, 27. jula, otpočeo je u 20 časova nastupom Imperije. Mlađani Pančevci uspeli su da, iako nemaju preterano puno iskustva kao ni godina, okupe svoje društvo i dobiju ogromnu podršku, a time i da omoguće sebi nastup na Rock Fest-u. Nikola Radić, Milan Borojev, Vukan Potezica, Aleksandar Hadži Hristos i Vitor Rogić, očigledno imaju svoju vernu publiku, koja se još na početku večeri pojavila i podržala ih.

Nakon Imperije binu je preuzela Električna Sa'rana, bend osnovan isključivo zbog maratona. Dva člana benda, Luka Jovanović i Nikola Radić, zapravo su gitarista i bubnjar mladog, prosperitetnog sastava Final, koji zbog odsustva i odmora druga dva člana nije mogao da svira na ovogodišnjem maratonu. Jovanović i Radić su zajedno sa Vukanom Potezicom (vokal) i Bojanom Hasanovićem (basista) osnovali ovaj bend, s nadom da će time dobiti priliku da sviraju na Rock festu, ali jedino što su uspeli jeste da umesto publiku, vodom poliju monitore vredne 900 evra, što je samo pokazalo da treba da se ostave kofe i uhvate instrumenata.

Bas i Stega, treći je bend koji je trebao da svira prve večeri, ali se članovi ovog sastava nisu pojavili. Kako nezvanično saznajemo, članovi Stege nisu ni bili u Pančevu te večeri, ali iako su bili svesni da neće moći da prisustvuju nisu ni otkazali svoju prijavu. Zbog neprofesionalnog pristupa celom događaju, napravljena je četrdesetpetominutna rupa u programu, ali sve je ubrzo organizovano, program je nastavljen, i publika je strpljivo sačekala Sive da izađu na binu.

Bend s definitivno najvećim iskustvom Sivi, Alternative/Power pop/Grundge sastav osnovan 2000. godine, nastupao je treći, s obzirom da se članovi Bas i Stege nisu pojavili. Svirali su šest autorskih pesama koje će se naći na njihovom debi albumu, među kojima su „Sve”, „Svetli grad” i „U naručju usnulih”. Na ovom nastupu Sivima se pridružio gitarista Željko Kolarik iz Marienfelda, kao zamena za njihovog basistu koji je trenutno u Africi. Nakon Sivih, binu su preuzeli Sam Hill-ovci.

Prvi dan maratona završen je nastupom benda Rezervni plan, koji trenutno radi na novim stvarima. Pored par autorskih pesama, slušali smo i njihov standardni ex-Yu cover repertoar. I da zaključimo: od bendova koji su nastupali prve večeri, izborom žirija dalje su se plasirali Sivi, Sam Hill i Imperia.


II DAN


Drugog dana maratona, 28. jula, nastupilo je 7 bendova.


Black Flame heavy metal/trash bend osnovan početkom ove godine, svojim nastupom započeo je drugi dan. Otvorivši veče, mladi, veoma ambiciozni članovi sastava podižu tek pristiglu publiku na noge. Ivan Muzer, vokal benda, svojom mimikom tela i lica pokazavši nam svoju uživljenost i samu ljubav prema muzici i sceni, ostavlja veliki utisak na publiku. Nezadovoljni principom glasnja, na pitanje kako mu se čini sama organizacija događaja, Miloš Milivojević, solo gitarista benda, nam je odgovorio iznevši svoje negaitvno mišeljenje o svemu tome rekavši da je „dosta glasova namešteno”. Oni nisu dobili šansu da nastupaju na Rock festu, a predpostavljamo da negativni stav o maratonu potiče iz nezadovoljstva oko plasmana.


Naredni bend koji izlazi pred publiku je Last Minute. Njihov nastup svideo se žiriju koji im je kao i Sivima, Sam Hill-u i Imperiji omogućio prolaz dalje. Njih se sećamo sa audicije , gde su dobili šansu da učestvuju u projektu snimanje nastupa koji će se naći na dvd-u kao poslednja izvođenja u „Studentskom domu”.


Watch it Burn nastupio je treći. Osvojivši prvo mesto sa 102 glasa od strane publike time je pokazao i dokazao koliko ih publika voli. Bend je nastao 2011. a početkom ove godine počeli su rad na svom albumu prvencu. Svirajući moderan metalcore pristiglu publiku ošamarili su svojim dobrim zvukom, a svojim talentom obezbedili svojih tridesetak minuta na Festu. Sasvim zasluženo, što je i potvrdilo glasanje publike!

Sledeći izlaze na scenu Goatmare & The Hellspades-i. Grupa je nastala 2008. kada je vocal sastava Nešto najgore napravio par pesma za koje je basista istog benda rekao da bi bila velika šteta da se ne odsviraju ikada uživo. Ideja benda je mešavina horror punk-a i rockabilly-a sa slatkastim melodijama propraćenim morbidnim i mračnim tekstom. Sastav se na maratonu pokazao kao jako talentovan, dosta maštovit i poseban čime po jednoglasnoj odluci izborom žirija odnosi pobedu na maratonu i dobija godinu dana besplatne probe u PAnDEMOnijum studiju.

Transeen je nastupio peti po redu. Fenomenalna brazilska dvojka sa svojim izmešanim izborom muzike koji uključuje i zvuke drum and bass-a podiže totalno slobodnu publiku koja je đuskla od samog početka pa sve do kraja njihovog dela večeri. Autentični Ron i Rocco pored svog specifičnog zvuka, širili su svoju krajnje pozitivnu i bezobraznu energiju tekstovima koji aludiraju na (sve)opštenje. Došavši čak iz Brazila u svoj rodni grad želeli su da svoju muziku šire širokim narodnim masama, i uspeli su, palsirali su se na Rock festival s 84. glasa. Da smo se mi pitali, ovaj bend bi imao mnogo više, ali i ovo je u redu s obzirom da su nešto straiji i samim tim nepoznati uglavnom mladoj publici koja je došla da isprati svoje drugare.

Pretposlednji na scenu izlaze članovi grupe Trauma! Sastav star godinu dana šalje zvuke trash/metal-a preradom pesama poznatih bendova kao što su Metallica, Megadeth, Slayer, Anthrax..Iza sebe ima pregršt uspešnih nastupa po Pančevu tako da im nastip na sceni nije stran. Svirajući numere svetskih bendova, Trauma traumatizuje publiku svojom i više nego dobrom ineterpretacijom. Bend planira u skorije vreme da se posevti autorskim pesmama, a do tada moći ćemo da ih čujemo na ovogodišnjem Rock festu kao plasirane od strane glasova publike.

Bližeći se kraju večeri, a i maratona, koncetracija i pažnja publike bila je sve veća. Poslednji bend koji je želeo da se pokaže u ovogodišnjem krugu izbora za glavnu nagradu i da se izbori za svoj deo večeri na Rock festu bila je grupa Acid. Naravno održali su nivo atmosfere do kraja samog maratona, ali nažalost nisu uspeli da sakupe dovoljan broj glasova i njih na ovogodišnjem festu nećemo čuti.

BILANS



Dakle, po izboru žirija bend koji se plasirao i omogućio sebi nastup na Rock Festivalu je Last minute, a po glasovima publike ubedljivo pobeđuju Watch It Burn sa 102 glasa. Treće, drugo i četvrto mesto po glasovima publike odnose Goatmare and the Hellspades, fantastični Transeen i Trauma. Po jednoglasnoj odluci izborom žirija GOATMARE AND THE HELLSPADES odnosi pobedu na maratonu i dobija godinu dana besplatne probe u PAnDEMOnijum studiju.

Bilo kako bilo, publika jeste podjednako uživala obe večeri. Neki su bili nezadovoljni principom glasanja i smatraju da je ono namešteno, dok drugi ne razmišljaju o tome, već glasaju za svoje favorite. Sve u svemu, reakcije su pozitivne, a šutke i puna bašta Doma omladine neke od nas podsetila je na prethodno leto koje je nam je ostalo u sećanju po bogatom programu i eksplozivnoj energiji. Sada ostaje da čekamo trodnevni Rock Fest koji će ujedno obeležiti kraj letnjeg raspusta i početak nove školske godine, a samim tim i redovnog smaranja oko još redovnije stvarnosti.


D.J.
T.J.






Нема коментара:

Постави коментар