Странице

7. 8. 2012.

AMSTERDAM KVARTET

Prošlo je više od četiri meseca od kako smo prvi put prisustvovali Jazz Experiment-u, seriji koncerata i nastupa džez muzičara čiji je cilj ponovno promovisanje ovog pravca muzike u Pančevu. Iako smo duboko zašli u leto i Experiment je bio neredovan, ovog vrelog četvrtka, 02. avgusta, u Letnjoj bašti Doma omladine, po prvi put smo imali priliku da uživamo uz Amsterdam Quartet.


Od četiri talentovana muzičara koje smo slušali ovog četvrtka, moramo izdvojiti Aleksandra Grujića, koji je briljirao za klavirom. Aleksandar živi i radi u Holandiji, što je i inspiracija za sam naziv sastava, a njegova muzika se žanrovski može svrstati u Classical/Jazz/Nu-Jazz. Dobio je jedanaest nacionalnih i internacionalnih nagrada, snimao muziku za radio i televiziju i održao dosta koncerata.

Pored Grujića, Amsterdam Quartet čine i beograđanin Banović Strahinja (truba), jedan od najstarijih kontrabasista u Srbiji, Branko Marković i beogradski bubnjar Petar Radmilović.

Odličnom svirkom, četvorka je privukla veliki broj ljubitelja džeza, koji se iz četvrtka u četvrtak okuplja i podržava Experiment-isanje. Sama ideja promocije kvalitetne muzike uspešno je sprovedena u delo, te su se i mlađi Pančevci i Pančevke zainteresovali i počeli da posećuju svirke. Izgleda da ipak postoji nada da omladina neće muzički i kulturno propatiti i propasti, iako se loša muzika poput virusa širi i odnosi žrtve u tragičnom ratu za kulturnu egzistenciju.

T. J.
D. J.

Нема коментара:

Постави коментар