Странице

20. 8. 2012.

U SUSRET EVROPI/INTERKULTI


S željom da promovišu zemlje Evropske unije, njihove kulturne identitete i vrednosti, udruženje građana „Cepta” i grupa mladih uključenih u program „Aktivni građani”, realizovali su sajam „U susret Evropi/InterKulti”, 18. avgusta, na platou ispred Narodnog muzeja. Volonteri uključeni u ovaj projekat prezentovali su dvadeset sedam zemalja članica Evropske unije, na petnaest postavljenih štandova. Bio je izložen promo materijal koji su udruženja dobila od ambasada, a posetioci sajma mogli su da se informišu o načinima jeftinog putovanja i stipendiranja. Takođe, postojala je i mogućnost glasanja za jednu od zemalja koje su prezentovane, i to da bi se, u septembru, organizovalo veče čija će tema biti zemlja koja osvoji najviše glasova.

Jedan od problema koji smo prepoznali kod mladih jeste da oni nemaju novca da proputuju, za razliku od njihovih vršnjaka u Evropskoj uniji. Želeli smo da napravimo nešto ovako, da bi mladi imali na jednom mestu bazu svih informacija kako na najjeftiniji način da obiđu, proputuju ili se školuju u zemljama EU. - izjavio je za Omnibus Stefan Lobor, član programa „Aktivni građani”. 

Sledeći korak ovog projekta je organizovanje kulturne večeri u septembru, na kojoj će jedna zemlja, odabrana glasanjem, biti predstavljena kroz nacionalnu muziku, ples, hranu i jezik, tako da će posetioci moći da se bliže upoznaju sa samom zemljom i njenom kulturom. Nakon toga, organizovaće se nekoliko predavanja na temu jeftinijeg putovanja po Evropi, gde će biti predstavljene sve mogućnosti pomoću kojih mladi mogu da putuju po zemljama Evrope i regiona. Nadamo se da će se Pančevci i Pančevke u velikom broju odazvati na sve buduće programe ovih organizacija, kao i da će iskoristiti priliku da se bolje informišu i upoznaju svoje mogućnosti.


S. K.
D. J.
Foto: D. J.



2 коментара:

  1. Today we have more posibilities than our grandparents if we talk about culture and informations. But it is important also to remember about our roots in the time of mass integration. Greetings from Poland.

    ОдговориИзбриши