Странице

27. 10. 2012.

BIOSKOP: 71 FRAGMENTS OF A CHRONOLOGY OF CHANCE

Iako je prošle srede filmski program u Domu omladine izostao, i stalna grupa pančevačkih filmofila koja se na njemu okuplja nije odgledala film Super High Me, ovonedeljni program je, kako je i najavljeno, bio održan. Od 22 sata, u Malom klubu, dvadesetak Pančevaca i Pančevki gledalo je ostvarenje 71 Fragments of a Chronology of Chance, austrijskog režisera Mihaela Hanekea.

- Pogledali smo još jedan film od Hanekea večeras. Hanekea smo gotovo pokrili u ovom našem bioskopu. Ovo je još jedan od filmova koji ima specifičnu naraciju. Naracija, dakle način na koji je pričan ovaj film, izmišljen je samo za njega, i ne da se upotrebiti ni za jedan drugi. To je nešto što ćemo gledati u filmovima koji dolaze, i svaki od filmova koji ćemo gledati u skorijoj budućnosti biće pričan samo na način na koji to priliči tom filmu. To su na neki način unikatni filmovi. Ovaj film ne može da ima svoje kopije, i ovo je autentično delo. Kao odelo iskrojeno za jednog čoveka, jednom i nikada više - rekao je filmski urednik Doma omladine, Ljubomir Radovanović.

71 Fragments of a Chronology of Chance ostvarenje je iz '94. godine, koje obuhvata sedamdeset jednu scenu, ispredajući njima priče o mladom imigrantu, paru koji tek što je usvojio devojčicu, studentu i usamljenom starom čoveku. Ova drama poslednji je deo Hanekeove The Glaciation triologije, čija je osnovna tematika otuđenje, ali se njoj pristupa na više različitih načina. Film prikazuje veći broj ljudi spojenih prostorom i slepom srećom. Ovaj, još jedan autentičan Hanekeov film, pravi je primer pojedinosti i karakteristika njegovog stvaralaštva. Dozvoljavanje kameri da se fokusira na jednu osobu ili predmet, kao i predstavljanje nekog događaja prikazivanjem reakcije posmatrača ili odrazom u prozoru radnje, samo su neke specifičnosti koje karakterišu stvaranje ovog filmskog umetnika, dobitnika druge Zlatne palme (2012) za film Ljubav. Svakako, trebalo bi posvetiti pažnju svim njegovim filmovima.

Naredne nedelje odnosno srede, videćemo se na istom mestu, i u uvek dobroj atmosferi gledati još jedan od filmova koje je čika Ljuba specijalno odabrao za nas. Na repertoaru je Khrustalyov, mashinu, ostvarenje Alekseja Germana iz '98. godine.

D. J.



Нема коментара:

Постави коментар