Странице

15. 8. 2012.

MEĐUNARODNI DAN MLADIH


„Da bi ste oslobodili moć mladih ljudi, morate sa njima sklapati partnerstva.”


Nizom koncerata, radionica i manifestacija, i ove je godine, širom sveta, proslavljen Međunarodni dan mladih, koji se već više od decenije obeležava 12. avgusta, s ciljem privlačenja pažnje na probleme i potrebe mladih.

U Pančevu su i ove godine organizovani različiti programi, i to pod sloganom „Ključna reč: SARADNJA!”. Organizaciju i realizaciju svih programa, koji su trajali četiri dana, od četvrtka, 09. do nedelje, 12. avgusta, pomogao je Grad Pančevo, kao i brojne organizacije koje se bave mladima, poput Doma omladine Pančeva, Omladinskog resursnog centra, JKP Mladost Pančevo, Kulturnog centra Pančevo, udruženja Cepta, Unije studenata grada Pančeva, kafića Pogon, udruženja KOMPAS, Terenske jedinice Crvenog Krsta Pančevo, Badminton kluba Dinamo, Biciklističkog kluba Ekvator i Planinarsko-ekološkog kluba Soko.

PRVI DAN: ORC I KOMPANIJA BLUZA


Zvanični početak proslavljanja Dana mladih bio je u četvrtak, 09. avgusta, u Omladinskom resursnom centru. Na održanom okruglom stolu bilo je reči o evaluaciji Strategije brige o mladima opštine Pančevo od 2007. do 2012. godine, kao i pripremi novog strateškog dokumenta brige o mladima grada Pančeva, odnosno predstavljanje plana aktivnosti. U toku su ispitivanja prioritetnih oblasti za mlade ljude, kako bi se napravila umreženija Strategija brige o mladima za iduću godinu, i poboljšala komunikacija s njima. Nova Strategija bi trebalo da zadovolji potrebe mladih u gradu i počeće da se primenjuje od naredne godine.

Učesnici ovog sastanka bili su Aleksandar Farkaš, član Gradskog veća zadužen za omladinu i sport, Nenad Maletin, koordinator projekta „Omladina Pančeva 2012. - Evaluacija realizacije Strategije i analiza stanja mladih”, Marija Komanov, koordinatorka Kancelarije za mlade grada Pančeva i predstavnici pančevačkih OCD i neformalnih grupa mladih i za mlade.



Prvo veče proslave dana mladih prisustvovali smo zasigurno dugo iščekivanoj svirci sastava Blues Company, najstarijeg nemačkog blues benda. Fantastični bluzeri nastupali su u okviru desetodnevne turneje po našoj zemlji.

Blues Company je nastao daleke '76. godine, ali, prema rečima Todora Todorovića, osnivača i frontmena, svoje članove nije menjao mnogo puta.

Majk Titre je već dvadesetak godina u bendu, Peter Harte od '91. godine, Robert Kretzschmar i  Uwe Nolopp od '99. godine,  Florian Šaube je deset godina, a od najskorije je u grupi Arnold Ogronik, od 2008. godine. - objasnio je Todorović.

Iako bend tokom svih ovih godine, ili bolje rečeno decenija, nije pretrpeo velike promene sastava, one jesu, i to pozitivno, uticale na njihovu muziku.

Bluz postoji već sto godina i dosta se menjao. Izgubio se sam pojam o njemu danas, ali će se vratiti, kao što se i sve danas vraća. Bluz široko gleda na muziku, i prihvata i stupa u kontakt sa drugim vrstama i žanrovima muzike. - rekao je Todorović.

Frontmen Kompanije nije skrivao svoje oduševljenje binom i Letnjom baštom, rekavši da je osećanje koje se probudilo u njemu čim je ušao u baštu i video sam prostor bilo odlično, kao i da mu je izuzetno drago što je mogao da ponovo čuje svoj maternji jezik. 

Blues Company napunio je Letnju baštu, kojom se, pored starijih ljubitelja ovog sastava, šetala i brojna omladina. Uživali smo u autorskim pesmama, ali i obradama nekih bluz hitova, čime su bluzeri pokušali da našu publiku približe ovom pravcu. Okupljeni su odlično prihvatili ovaj sastav, pozdravljajući ih gromoglasnim aplauzom nakon svake pesme. Bendu predostaje da završi svoj 26. album i najnoviju pesmu pod nazivom „Pančevo session”, a nama da nastavimo da pratimo njihov rad i da se nadamo da ćemo ih ponovo čuti u Letnjoj bašti DOP-a, ili, još bolje, dugo očekivanom klubu Apolo.

DRUGI DAN: CIKLIRANJE, ROĐENDAN I INTERKULTI


U organizaciji biciklističkog kluba „Ekvator”, u petak, 10. avgusta, održana je demonstrativna vožnja nasipom od Tamiša do Dunava. Šezdesetak biciklista okupilo se na platou ispred Gradske uprave, i odatle krenulo na jednočasovnu vožnju, s ciljem da značajan iznos novca, koji će Američka ambasada izdvojiti za izgradnju biciklističkih staza u Banatu, ostane u Pančevu, čime bi se naš grad povezao s prestonicom. Biciklisti različitih godina, ali i vozila, uputili su se nasipom koji povezuje Pančevo i Beograd do Dunava, s željom da taj prostor bude pretvoren u stazu kojom bi u budućnosti vozili, a koja bi olakšala i u velikoj meri učinila sigurnijim put između ova dva grada po dvotočkaše.

Učesnici vožnje, koji su nosili majice sa printom logo-a ovogodišnjeg Dana mladih, vozili su tridesetak kilometara do Dunava i nazad, time se i sami uverivši da bi ova staza, iako trenutno u stanju ne potpuno pogodnom za sve drumske bicikle, bila idealno rešenje i veliko poboljšanje biciklističke infrastrukture.



Nakon povratka sa vožnje, od dvanaest časova, u foajeu Centra za kulturu je održan koktel povodom proslave trećeg rođendana Unije studenata grada Pančeva. Ova organizacija, koja postoji od 01. avgusta 2009. godine, za svoje kratke tri godine postojanja uspela je da realizuje dosta, i tako unapredi položaj studenata u gradu. Najvažniji projekat koji su realizovali zasigurno jeste organizovanje letnjih i zimskih praksi za studente, koje dosta pomažu mladima zbog iskustva, ali i dobijanja posla nakon studija.



Prezentacija projekta „U susret Evropi/InterKulti”, koji su realizovali udruženje „Cepta” i grupa mladih uključenih u program „Aktivni građani”, održana je uz konferenciju za štampu u petak, 10. avgusta, u holu Gradske uprave. Projekat je nastao kako bi se mladima približile zemlje EU i nacionalne zajednice koje se nalaze u Pančevu. Sledeće subote, 18. avgusta, biće održan sajam interkulturalnosti i multikulturalnosti s početkom u deset sati ujutru, a otvaranje je u dvanaest časova. Na štandovima će biti prezentovana sama Evropska Unija s mogućnostima koje ona pruža, kao i jeftini načini putovanja i smeštaja.

TREĆI DAN: SIGURNOST NA PRVOM MESTU



Trećeg dana proslave, mladi su imali priliku da uživaju u sportskim aktivnostima, koje su bile organizovane na Tamiškom keju. U fudbalu, odbojci, badmintonu i frizbiju mnogobrojni Pančevci i Pančevke su uživali od pola jedanaest ujutru, pa sve do sedam uveče, kada je i počeo program u bašti novootvorenog, ali već i više nego odlično prihvaćenog kafića „Štab Pogon”.

To veče su u bašti „Pogona” bila održana dva interaktivna predavanja. Prvu tribinu organizovali su članovi udruženja Kompas, čiji su predavači govorili o reproduktivnom zdravlju i sigurnom seksu. Takođe, predstavljeni su rezultati ankete o postavljanju kondomata po gradu. Na tribini je najviše bilo reči upravo o tim kondomatima, mestu na kom bi mogli biti postavljeni, kao i ceni kondoma. Pored toga, imali smo priliku da čujemo i žašto je važno koristiti kondome, kao i ponešto o polno prenosivim bolestima.

Drugu prezentaciju pripremili su aktivisti Crvenog krsta, i njena tema bila je borba protiv trgovine ljudima.  Crveni krst aktivno je posvećen radu na borbi protiv trgovine ljudima još od 2005. godine, i Marija Milosavljević, aktivistkinja u Krstu upoznala nas je sa trafikingom, njegovim fazama, kao i merama zaštite. Iako je postojala mogućnost da, zbog nevremena, prezentacija bude odložena, ona je ipak premeštena u sam „Pogon”.

Nakon završetka obe tribine usledila je žurka u „Pogonu” pod nazivom Safe Day, gde nas je nakon razmišljanja o ozbiljnim temama razmrdao The Sound Of Ibiza svojom odličnom elektronskom muzikom.

ČETVRTI DAN: PEĆINA, TRAUMA I OKIDAČ


Putešestvije u Istočnu Srbiju, tačnije Resavsku pećinu, klisuru reke Suvaje i vodopad Veliki buk, nešto više od tridesetoro Pančevaca i Pančevki započelo je u nedelju, 12. avgusta, rano ujutru ispred Doma omladine. Put koji je organizovao PEK „Soko” podrazumevao je pešačku turu od osamnaest kilometara, i uživanje u prelepom pejzažu Istočne Srbije.

Od tridesetak Pančevaca i Pančevki, njih deset članovi su PEK „Soko”, i njima je ova pešačka tura bila uobičajena, ali je zato ostatak „ekipe”, imao manjih poteškoća s dužinom i težinom staze. I pored toga, svi su uživali u lepoti krajolika jedući kupine i ringlove, a s puta su se vratili siti i umorni, oko deset uveče.



Proslava Međunarodnog dana mladih završena je u Letnjoj bašti DOP-a, nastupom pančevačke Traume i beogradsko-pančevačkog sastava Trigger.

Trauma je mladi pančevački bend, koji pretežno svira thrash metal. Nastali su u avgustu prošle godine, a prema glasovima publike bili su četvrti na ovogodišnjem Rock Maratonu i tako dospeli na listu bendova za Rock fest. Trauma je kaver bend, i još uvek nema autorskih pesama, ali, s obzirom na veliku podršku koju su dobili od publike na Rock Maratonu, očekuje se uspeh mladih Pančevaca kada se upuste u eksperimentisanje u autorskim vodama.

Trigger
„Trigger” je kombinovan od Pančevaca i Beograđana, koji godinama sviraju. Imaju autorski album i nastupali su za PGP RTS. U četiri nastavka objavljuju obrade domaćih Ex-Yu pop-rock hitova na vrlo svojstven i poseban način i to rade vrlo dobro, ali zbog autorskih prava ti materijali se nikada neće naći na vinilu ili CD-u jer je vroma teško doći do autorskih prava, recimo Džonija Štulića, a imaju njegovu obradu „Kurvinih sinova” kao i drugih Ex-Yu hitova. - objasnio je za Omnibus Tomislav Vagner, muzički urednik Doma omladine.

Trigger je bio željno iščekivan od strane naše publike, koja je lepo ispratila fantastičnu frontmenku Milenu Branković. Iako je bila nedelja, publika se okupila u velikom broju da bi podržala ove odlične sastave. 


Tako je odličnom svirkom ova dva benda završena proslava Međunarodnog dana mladih. Celokupni utisak o protekla četiri dana je dobar, a takvi su i komentari onih koji su posećivali organizovane događaje. Ostalo nam je da se nadamo da će se u budućnosti pojaviti više organizacija koje će se baviti mladima, kao i da neće biti potreban jedan dan godišnje, da bi se skrenula pažnja na potrebe i probleme koje mladi imaju.



Foto: Ntt




Нема коментара:

Постави коментар