Странице

8. 1. 2012.

PETI IN-TREШ FESTIVAL


Peti po redu festival amaterskog filma „In treš”, ove godine prevazišao je sva očekivanja. Na konkurs je pristigao do sada najveći broj filmova (ukupno 70!) domaćih i inostranih. Tema je i ove godine bila slobodna, a jedini uslovi bili su da se naslov završava na slovo „Š” i da film traje od dva do pet minuta.
ŠARADA - rat farbom
Nedelja treša otvorena je 11. decembra, u Galeriji „Elektrika”, na čije je zidove okačeno dvadeset metara dugačko platno, koje su posetioci prskali farbom u pauzama međusobnog rata bojama, organizovanog prema ideji slikara, Vuka Vučkovića. Pored „Šarade”, kako je Vučković nazvao ovo „kreativno pražnjenje”, festival je otvorio i bend „Čelik promet”, kao i solo izvođač, Ex miš. Te večeri posetioci su takođe imali priliku da pogledaju radove s prošlogodišnjeg „In treša”.Filmska radionica održana je od 12. do 16. decembra u prostorijama „Studija 21”, a vodio ju je Marko Backović, režiser i scenarista filma Devojački bunar 1 i 2, dok je u subotu, 17. decembra, u „Studiu 21” CHE GUERILLAS, beogradski bend koji zaista obećava, održao svirku. Ulaz je bio besplatan, a svirka je, zapravo, bila poklon pančevačkog Doma omladine.Finalne večeri, u Studentskom domu, posetioci su prvo uživali u projekciji filmova napravljenih na filmskoj radionici, a nakon toga počela je revija radova s ovogodišnjeg konkursa.

Kao vrhunac večeri označena je projekcija prvog „iole ozbiljnog” Backovićevog filma „Pozdrav iz Beograda”, koji prikazuje prvog beogradskog serijskog ubicu, kako ga je zamislio Backović. Zanimljivi su bili nastupi beogradskog sastava EPP (čiji je član i pančevački strip crtač Vuk Palibrk). Oni su svirali i pevali kostimirani u pauzama između projekcija, a fanzin „Ceger” organizovao je sito-štampanje logoa festivala na majicama i trikotaži posetilaca.Prvo mesto na ovogodišnjem „In treš-u” osvojio je film „Prošla baba sa kolačimaŠ” Davida Bugarića, a Nebojša Stanisavljev i Marko Backović osvojili su drugo mesto filmom „Sine šta to radiŠ”. Taj rad je i publika proglasila za najbolji. Na trećem mestu bio je Nemac George Bruzzle i njegov film „Hinter bush” (Behind the bush).

Velika posećenost, odličan odziv na konkurs, uključenje Galerije „Elektrika” i grupe ARTiFACT u projekat, kao i velika podrška grada, dovoljno govore o tome da ovaj festival očekuje svetla budućnost. Pozitivne kritike pršte I organizatori se nadaju da će festival dostići regionalni značaj, što je, s obrzirom na uspešnost ovogodišnjeg „In treš-a”, potpuno očekivano.

D. Joksimović


Нема коментара:

Постави коментар