Странице

22. 1. 2012.

GENERALNA PROBA KRAJA

U organizaciji Bioskopa Doma Omladine Pančevo i /MI/ Pančevo u „Studiju 21” održane su projekcije post-apokaliptičnih filmova, od ponedeljka 16. do četvrtka 19. januara. Cilj projekcija bio je da se da odgovor na visoko budžetne filmove iste ili slične tematike, čija vizija završetka čovečanstva uvek ima srećan kraj, a koji su počeli masovno da se pojavljuju zbog globalne opsesije i verovanja da će smak sveta odigrati krajem tekuće, 2012. godine.

U ponedeljak prikazana su dva filma. Prvi, koji je otvorio ovaj ciklus post-apokaliptičnih filmova bio je „Posetitelj muzeja” iz 1989. godine režisera Konstantina Lopušanskog, ruskog poznavaoca filma i autora. Drugi film te večeri bio je „Kin-dza-dza”, sci-fi film sovjetsko-džordžijsko-ruskog režisera Georgija Danelija iz 1986. godine.

Film Pjotra Szulkina iz 1985. godine, ''O-Bi, O-Ba – The End of Civilization'' bio je prvi na repertoaru za utorak. ''THX 1138'' Džordža Lukasa, najpoznatijeg po osnivanju „Lucasfilm”-a i režiranju „Zvezdanih staza”, bio je drugi film te večeri. Snimljen je 1971. godine, a ovo ostvarenje je jedno od Lukasova tri filma, koji su ga proslavila u Holivudu.

Treći dan projekcije, otvorio je film amerikanca Sendija Kolore, ''Hunter Prey'' iz 2010. godine, sniman u Meksiku. Pored ovog ostvarenja, Kolora je poznat i po dizajnu, i to logoa za film „Park iz doba Jure”, kao i dizajnu za filmove „Ljudi u crnom” i „Dogma”. Posetioci su u sredu takođe mogli videti i film Japanca Katsuhira Otoma „Akira”, iz 1988. godine. Ovo ostvarenje je zapravo skraćena verzija mange, čija se radnja dešava u metropoli Neo Tokio, nakon nuklearne eksplozije '92. godine koja je izazvala III svetski rat.

Četvrtak, poslednji dan projekcija, počeo je doku-dramom ''The War Game'' Engleza Pitera Votkinsa iz 1965. godine, koji je osvojio Oskara u kategoriji najbolji dokumentarni film, iako se bazira na fikciji. Ovo Votkinsovo ostvarenje prikazuje najgori mogući scenario posle nuklearne katastrofe, koji se odvija u malom gradu u Engleskoj. Ova filmska „avantura” završila se projekcijom najpoznatijeg filma Konstantina Lopušanskog „Pisma mrtvog čoveka” iz 1986. godine, autora čiji je film i otvorio ovu generalnu probu kraja.


Dragana Joksimović
Sofija Kujundžič

Нема коментара:

Постави коментар