Странице

22. 1. 2012.

COMIXIADE: THE VIOLENCE JAM

 Radovi: Arianna Vairo, Cristian Prandea
i Giorge Roman


U četvrtak 19. januara u pančevačkom Domu omladine otvorena je izložba petnaestoro autora koji potpisuju i okupljaju se oko sajta Comixiade. Ova internacionalna strip družina gostovala je u našem gradu početkom novembra, s ciljem da održi treću po redu desetodnevnu radionicu. Rezultat njihovog rada je osamdeset pet strip tabli koje su trenutno izložene u Domu Omladine. Vladimir Palibrk, pančevački strip-umetnik i organizator ovog događaja, otvorio je izložbu i vodio okupljene predstavljajući im stripove:

Comixiade je zapravo projekat koji se bavi istraživanjem narativa u stripu. Strip uopšte možemo podeliti na strip koji je pre zasnovan na grafičkom sadržaju i onaj koji pokušava da ispriča dužu priču. Comixiade pripada toj drugoj vrsti stripa, onoj koja pokušava da kroz narativ tematizuje i problematizuje aspekte savremenog života, da se kritički osvrne na stvarnost i da ispriča nešto što do sada nije bilo ispričano - objasnio je Palibrk.

Tema radionice bila je nasilje, međutim, ni jedan rad nije u potpunosti, direktno odgovorio na temu, već se ona nazire u pozadini, kao rezultat slobodnog pristupa koju su autori imali, dok njihova imena svedoče o veoma internacionalnoj ekipi: Agnieszka Piksa, Daniel Gutowski (Poljska), Oskars Pavloskis (Letonija), Arianna Vairo, Anna Resmini (Italija), Guido Van Hengel, Thijs Van Nimwegen, Bart Nijstad (Holandija), Katie Woznicki (USA), Christian Prandea, Giorge Roman, (Rumunija) Boris Stanić, Vuk Palibrk, Vladimir Palibrk (Srbija).

D. Joksimović

Нема коментара:

Постави коментар