Странице

22. 2. 2013.

BIOSKOP: NEMI FILM

Tri filma jednog od najuspešnijih, holivudskih producenata 70-tih, Mela Bruksa, ovog meseca našla su se na repertoaru Bioskopa DOP-a, te je sigurno da febrrrrruar za ljubitelje domskog Bioskopa ipak prolazi nasmejano i toplo, jednom rečju: melbrukovski. Mala ali odabrana ekipa ponovo je grickala svoje kokice i smejala se do sitnih sati, i to Nemom filmu, Bruksovoj satiričnoj komediji iz '76. godine. O samom ostvarenju (kao što polako i postaje tradicija u ovim našim malim izveštajima) više nam je rekao Ljubomir Radovanović, filmski urednik Doma omladine, ili popularnije čika Ljuba.

- Gledali smo Nemi film Mela Bruksa, prvi nemi film snimljen posle četrdeset godina. To je holivudska komedija, i možda najsmešniji film koji se pojavio u seriji Mel Bruksovih najsmešnijih filmova, koji su bili neka vrsta vrha holivudske komedije sve dok nije došlo do Ima li pilota u avionu? i još nekoliko filmova posle toga. Posebno je zanimljiv Nemi film zato što nema ni jednu izgovorenu reč, zaista je film nem, a to je redovna holivudska produkcija. Holivud je uvek bez srca. Imate prostor u Holivudu da napravite samo jednu grešku i posle toga nemate sledeći film. Mel Bruks se usudio da pravi holivudski film bez reči. Film ima samo jednu reč, koju izgovara potpuno naopak čovek, Marcel Marceau, najčuveniji klovn koji nikada nije rekao reč na sceni. Jedina reč koju je rekao u čitavoj svojoj karijeri je to „Ne” u ovom filmu. Dakle, veliki je rizik koji Mel Bruks preuzima praveći nemu komediju u momentu kada mora da se puca iz svih oružja, jer se u Holivudu radi o novcu i mora da se zaradi na filmu, a on sebe ograničava na sliku. To je veoma izazovno, ali je napravio odličan film - rekao je Radovanović.

Iako se ove nedelje nije orilo iz našeg omiljenog nekomercijalnog bioskopa, sledeće sigurno hoće.

- Sledeće nedelje gledamo treći film Mel Bruksa, Visoka napetost. U prvom filmu serije koji smo gledali, Mel Bruks napada vestern. On uzima vestern i pravi na osnovu toga tu svoju melbruksovsku komediju. U ovom filmu se vraća na nemi film, a u Visokoj napetosti se bavi Hičkokom. On uzima delove iz raznih Hičkokovih filmova, invertira ih i pervertira i slaže svoj stil koji se zove Visoka napetost - dodao je Ljuba.

To vam je to, dragi naši i drage naše! Čuli ste sve! Ove nedelje smo bili pomalo nemi, sledeće ćemo biti visoko napeti, a ako ste voljni da zajedno podelimo svoju napetost, pogledamo još jednu izuzetnu komediju i zajedno se nasmejemo, pridružite nam se sledeći put, kao i uvek, od 22 sata. Vidimo se u sred srede u našem Malom klubu, u kući DOP-a! Ponesite kokice!

D. J.






Нема коментара:

Постави коментар