Странице

16. 5. 2012.

STUDENTSKI U SVETOSAVSKI


Uskliknimo s ljubavlju!
U Studentskom domu je u ponedeljak, 14. maja, snimanjem video-spotova za bendove koji su ostvarili ovu priliku prijavivši se na audiciju Doma omladine, stavljena tačka na proces restituisanja ovog prostora. To znači da će se, konačno, ovo legendarno rokenrol mesto, u kojem je stasavalo, čini se, sve što iole vredi od građanskog sloja našeg grada, ponovo naću u posedu svojih vlasnika: Srpske pravoslavne crkve.

Studentski, a boga-mi i „Studio 21”, tako će postati još jedna tačka koja se seli u prostore pamćenja generacija koje su stvorile, razvijale i gajile rokenrol filozofiju i muziku u Pančevu u proteklih pedesetak godina, koliko je trajala nacionalizacija sprovedena nakon Narodnooslobodilačke borbe protiv nemačke okupacije (1941-1945) i revolucije proleterijata na prostorima koje je zauzimala ex-Kraljevina-ex-Jugoslavija.

Dakle, još jednom, Studentski će opet postati Svetosavski, što bitno utiče i na to da se s olakšanjem može pomisliti da studenti u Pančevu više nemaju svoj narečeni gradski prostor, jer: nomen est omen, a muzički koncerti koje prati i neguje „alternativna” rokenrol omladina u buduće će se odigravati u prostoru bivšeg bioskopa „Zvezda”, tj. nakon renoviranja, u novom klubu „Apolo” Doma omladine. 

Svakako, što se imena tiče, dobro je da u svom kontekstu ono zadržava značenje školskog i obrazovnog, a bendovi koji su tamo snimili svoje spotove imaće privilegiju da se za pedeset godina diče sećanjem na ovaj revolucionarni, epohalni i tranzicijsko-reverzibilni trenutak. Takođe, stanari koji su imali priliku da besplatno slušaju koncerte nekih od najvećih imena jugoslovenskog roka, verovatno će mnogo zažaliti zbog ovoga, ali im definitivno neće škoditi malo zdrave večernje i noćne tišine poprskane zvucima iz novopečenih gradskih kafana, u kojima neka nova omladina ide nekim novim, dobro utabanim, stazama srpske i lokalne novopečene neotradicije...

D. Č.

Нема коментара:

Постави коментар