Странице

22. 5. 2012.

SELJAČKA BUNA


Godina je 1573. Nakon što su se uzalud žalili caru i banu na zlodela stranih plemića, seljaci u znak protesta prestaju da plaćaju nerazumne poreze. Jedan od najgorih plemića (tzv. velmoža), Franjo Tahi, šalje svoje naoružane plaćenike, ali ih takođe naoružani seljaci spremno dočekuju. Zbog tog otpora Hrvatski sabor seljake proglašava izdajicama domovine, na šta su oni odgovorili sveopštim ustankom protiv feudalnih gospodara. Ali ne, ovo nije tekst o TOJ Seljačkoj buni.

Seljačka buna” koja predstavlja predmet našeg interesovanja osnovana je 2005. godine, u Beogradu, pod vođstvom par seljaka koji su potpuno entuzijastički zagazili u muzičke vode; konkretnije: u žanr agro-metala. Nakon relativno uspešnih muzičkih pobuna tokom naredne dve godine, oni prave pauzu, i kuliraju do leta 2010. kada se u njima ponovo javlja bunt. Tada počinje njihov dalji razvoj, u trenutnom, ali u odnosu na početak benda izmenjenom, petočlanom sastavu, i oni uspevaju da, na mnogobrojnim gostovanjima širom male zemlje Srbije, probude usnulu publiku. Tako, nakon mnogobrojnih gostovanja i izbacivanja debi albuma „Buna je počela”, dospevaju i kod nas, u Pančevo, pa su se u petak, 18. maja, Pančevci bunili u Malom klubu Doma omladine i uživali uz metal „uprljan” rokom, bluzom i etnom.

Svirka za ljubitelje tvrđeg zvuka počela je nastupom predgrupe „CounterIgnition”, nešto pre 10 sati. Kovinci su izvodili svoje autorske pesme, a s obzirom da smo se već više puta susreli s njima, zaključujemo da su dali odličnu uvodnu reč pre nego što su Beograđani zauzeli svetla reflektora.

„Seljačka buna”, iako prvi put u Pančevu, odlično je komunicirala s publikom. Brada, Šarki, Dr Glu, Gazda Vuja i Shen-Do, razvalili su mali klub. Iako je loše vreme poremetilo prvobitne planove da se udaračina održi na otvorenom, Mali klub relativno dobro je zamenio Letnju baštu. Utisci o buni su odlični, publika zadovoljna, a mi se nadamo da će ovaj bend ponovo nabasati na naš grad u svom putešestviju i da će u Letnjoj bašti održati još jednu tako odličnu svirku, koja svakako poziva na pobunu radi ostvarenja plemenitih prava na slobodu, izražavanje, muzičku kreativnost i nezavisno mišljenje.

D. J.
S. K.




Нема коментара:

Постави коментар