Странице

23. 6. 2012.

TOMMY POD VEDRIM NEBOM


Tradicionalna filmska sreda koja se za vreme klupske sezone održavala u „Studiju 21”, konačno je premeštena na otvoreno. U letnjoj bašti Doma omladine, 20. juna, u 11 sati, dvadesetak Pančevaca i Pančevki okupilo se da bi muzikom sedamdesetih, pod vedrim, noćnim nebom i još vedrijim komarcima, započeli letnju filmsku sezonu. U prijatnom ambijentu bašte publika je gledala kultni mjuzikl „Tommy”, Kena Rasela. O tome zašto izbor ovog ostvarenja isto tako kultnog režisera Ljuba nam je rekao:

- Godina 1975. je užasno važna godina za muziku, jer se već '76. pojavljuje pank. Ovo što smo večeras gledali poznato je kao vrhunac popularne muzike pre panka. Ovo je, zapravo, jedan edukativni projekat o muzici 70-tih. Želja mi je da pokrijemo jednu oblast koja je sad potpuno demode. Pošto je film koji ćemo prikazati na sledećoj projekciji definitivno demode - rekao je s osmehom za Omnibus Ljubomir Radovanović, filmski urednik Doma omladine.

O čemu se radi? Raselov film, baziran na istoimenom albumu engleskog rok sastava The Who iz '69. godine, govori o Tomijevom odrastanju i životu. Nakon što mu otac nestaje u ratu, i Tomi dobije očuha Frenka, njegov otac se odjednom ponovo vraća kući, zatiče svoju ženu u krevetu s drugim. Frenk (očuh) ga zbog toga ubija lampom, dok mali Tomi to posmatra, nakon čega dobija traume i postaje gluv, glup i slep. Glumci u ovom ostvarenju su neka od najvećih imena 20. veka, pored samih članova benda The Who, tu su i Erik Klepton, Tina Tarner, Elton Džon...

Naravno, gledanje filmova koji obeležavaju prelazak iz ere funk-a u eru punk-a, nastaviće se i sledeće nedelje, kada će publika prisustvovati projekciji američkog filma Car Wash (1976).



D. J.

Нема коментара:

Постави коментар