Странице

1. 10. 2012.

BIOSKOP: GUMMO


Zbog vremenskih prilika koje više ne dozvoljavaju održavanje projekcija pod otvorenim nebom, ova filmska sreda u okviru Bioskopa DOP-a održana je u Malom klubu. Od 22 sata, već poznata i na filmskim dešavanjima stalna ekipa, okupila se zbog filma Gummo, američke produkcije iz 1997. godine.
 
- Ovaj film je napravljen da reaguje na gledaoce, i gledalac na osnovu svojih predrasuda utiče na svoj doživljaj filma. Film sam po sebi ne nosi poentu, već donosi osećanje, na osnovu kog ti zaključuješ kakav si čovek - objasnio je za Omnibus Žarko Dakić, jedan od filmskih urednika, na šta je Ljubomir Radovanović, organizator filmskog programa, dodao:

- Film se bavi svim mogućim predrasudama. Nema predrasude koja je izostavljena. Kompletan je set društvenih tema i svaka od njih je pomerena taman toliko da se suprotstavlja s vašim predrasudama. Ovaj film je lažni dokumentarni film, poetski zapis o vremenu. Za razliku od američkog filma koji se kreće u okviru sveta koji sam izmisli, a koji nema veze s našim svetom i prodaje se kao naš svet, Gummo se bavi našim svetom, ali ga poetizuje. Nema nikakve veze s dokumentarnim filmom, osim u svojoj nameri - objašnjava Ljuba i dodaje da smo gledali ovaj film: 

- Zato što postoji neka vrsta prezasićenosti američkim filmom koji nećemo puštati. Ovo je prosto odbrana američkog filma od američkog filma. Ovo je pravi američki film koji pokazuje koliko je američki film ograničen, dokazuje da svuda u svetu postoje autentični filmmejkeri koji će praviti autentične filmove bez obzira na to kakva je industrija.

Još uvek nije poznato koje će ostvarenje biti na repertoaru naredne srede, ali Ljuba nam je tokom razgovora obećao da ćemo sledeće nedelje (srede) zasigurno opet gledati neki fantastičan film!


D. J.



Нема коментара:

Постави коментар