Странице

20. 9. 2012.

U SUSRET EVROPI/MULTIKULTI/INTERKULTI

Od četvrtka 13. do petka 15. septembra, realizovan je nastavak projekta „U susret Evropi/InterKulti”. Nakon prvog stadijuma Interkultija, sajma održanog 18. avgusta na platou ispred Narodnog muzeja, pančevačkoj publici je predstavljen ovaj, trodnevni program, koji je imao po nešto za svakoga!

Tokom trajanja projekta, publika je mogla da poseti izložbe, odgleda projekcije, čuje prezentacije i govore, i uživa u muzičkim i plesnim tačkama. Takođe, drugog i trećeg dana, u Domu omladine, organizovani su muzički programi, koji su, možda, mladima bili i najprimamljiviji.

DAN: U SUSRET EVROPI

U sklopu nastavka projekta U susret Evropi/Interkulti, u četvrtak, 13. septembra, održano je kulturno veče Španije. Na već pomenutom sajmu održanom 18. avgusta, glasalo se za odabir zemlje EU čija će kultura biti predstavljena, a Španija je dobila najviše glasova. Tako je pedesetak sugrađana i sugrađanki različitih godina, koji su se ovog četvrtka okupili u Foajeu Opštine, dobilo priliku da se upozna sa glavnim obeležjima španske kulture. Posetiocima su se obratili Antonio Lazarov Gozalo, direktor Instituta Servantes u Beogradu, koji je predstavio Insitut i rekao nešto više o zastupljenosti španskog jezika u svetu, i Francisko de Migel, zamenik ambasadora Španije u našoj zemlji, koji se zahvalio Pančevcima na odabiru Španije i napomenuo da je jako srećan jer je baš njegova rodna zemlja odabrana, i da mu je drago zbog zainteresovanosti za špansku kulturu. Vesna Zubić iz Udruženja hispanista „Tarragona” približila je posetiocima španski jezik i hispansku književnost. Ona je, takođe, i predstavila rad Udruženja i preporučila bolje škole španskog jezika.

Flamenco u svom sjaju
Nakon svih predavanja, tri šarmantne i graciozne plesačice, beogradskog plesnog kluba „Los Gitanos”, odigrale su čuveni Flamenco ples, koji ste mogli i vi kasnije da zaigrate.

Pored predavanja, bila je održana izložba slika nastalih na sajmu, kao i projekcija dokumentarnog filma koji govori o pređašnjem sajmu. Posetiocima je bio na raspolaganju i info-štand, na kome su mogli da uzmu promo letke i kod kuće douče o mogućnostima studija u Španiji, raznim turističkim lokacijama, zanimljivostima i nekim od španskih umetnika. 

MULTIKULTI: BEOGRADSKI D'N'B-ERI POKIDALI!!!

Drugi dan programa, petak, 14. septembar, otpočeo je u 19 časova, takođe u Foajeu Gradske kuće. Nacionalne zajednice Pančeva, odnosno zanimljivosti u vezi njiima, predstavljene su preko udruženja i organizacija iz našeg grada. In medias res, SKPD Đetvan, MKUD Tamaši Aron, MKUD Petefi Šandor, Omladinski časopis Tirenaceo, FAMNAZ, Udruženje građana Panonke i Udruženje građana Dolovke, izložbama, projekcijom, plesnim i muzičkim tačkama, kao i govorima, predstavili su svoj rad okupljenima u Opštini. Program je vodila Marija Milosavljević iz Omladinskog resursnog centra, a dešavanje je bilo neformalnog karaktera. Stariji, ali i mlađi sugrađani okupljeni ove večeri, druženje su nastavili uz ćaskanje i osveženje, u sasvim prijatnoj atmosferi. MULTIKULTI program, nakon toga, premešten je u Dom omladine.

A iako je ovog petka bilo pomalo sumorno i hladno, nagla promena vremena nije smetala pančevačkoj omladini. Nešto oštriji d’n’b i topli jungle zvuci, od 22 sata, tresli su prozore Malog kluba DOP-a, gde su se mladi okupili u velikom broju. Pančevce i Pančevke grejala je odlična muzika beogradskih DJ-eva Yebiggah i CPKC, na Jungle Dram & Bass žurci koja je otvorila ovogodišnju klupsku sezonu u Domu omladine. U odličnoj atmosferi koju je dvojac doveo do usijanja, đuskalo je preko stotinu sugrađana i sugrađanki, neumorno trošeći patike stepovanjem.

- Žurka je bila sjajna. Ovo nam je treći put da dolazimo u Pančevo i svaki put je sve bolje i bolje. Prostor je sjajan, ali nam je ipak krivo što nismo imali prilike da nastupamo u bašti. Posebno smo oduševljeni publikom, koja je takođe sve više spremna da uživa u dobroj muzici i da pleše, i tako učini da atmosfera bude na nivou i da mi još više uživamo u tome što radimo. Drago nam je da nam je to pošlo za rukom i stoga smo spremni da dođemo ponovo. Takođe nam je posebno drago da vidimo mlade kako prate alternativnu muziku i uživaju u njoj, pored sveg smeća od muzike koje im se nameće. Uvek se radujemo dolasku u Pančevo. Jedina mana je, možda, to što zabava traje isuviše kratko - rekao je za Omnibus Miloš Zec, iliti DJ Yebiggah.

INTERKULTI DAN: CANDY PAINT

Poslednjeg dana, u subotu, 15. septembra, u Foajeu Opštine, održana je tribina Kluba Putnika Srbije, pod vođstvom Uroša Krčadinca, koji je prisutne upoznao sa samostalnim i kreativnim načinima putovanja, i samim tim podelio svoja iskustva i pozvao sve da isprobaju takav vid putovanja. 

Svidelo vam se nešto u državi o kojoj mediji pričaju da je opasna i upozoravaju da nikako ne idete tamo, naročito ne preko turističkih agencija? Idite sami. Manje će da vas košta i videćete ono što vas lično zanima, ne šta je turistički vodič odlučio da vas zanima. Takav način putovanja je samostalno putovanje. Takođe, možete crtati svoju kartu određenog mesta i u nju beležiti vama bitne podatke o tom mestu i slati ih Klubu Putnika Srbije, a oni će vaše karte podeliti sa drugima. Isto tako, možete pisati o svojim putovanjima i podeliti svoje doživljaje s drugima i tako pomoći ljudima koji nameravaju da putuju u tom pravcu.

Uroš je predstavio i putničku kuću u Istanbulu koja je već par meseci dostupna putnicima koji žele da malo duže uživaju u tom gradu, ispričaju se sa stanovnicima kuće iz raznih krajeva sveta, pa čak, i nauče o drugim kulturama i nacijama. Putnička kuća će biti dostupna za korišćenje narednih godinu dana, ukoliko se ne prikupi dovoljno sredstava da bi se taj rok pomerio. Već sedam proleća unazad, Klub organizuje noćno planinarenje na neke od domaćih vrhova, kako bi, s grupom mladih avanturista (biti mlad nije obavezan uslov), dočekali izlazak sunca na vrhu planine. Ove godine išlo se na Beljanicu, a lokacija sledećeg dočeka još nije poznata ni umovima vodiča, a kamo li javnosti. 

Predavanje studenta sociologije iz Nigerije, Nole Wasiua Seguna, koje je bilo najavljeno za ovo veče, nažalost je, zbog kašnjenja aviona, otkazano, i kako je najavljeno trebalo bi da bude održano nekog od narednih dana.

A povodom proslave petogodišnjice postojanja dve najaktivnije grupe crtača grafita iz Pančeva, koji sebe prestavljaju kao C6H6 Kids, u okviru „Dana Evrope”, održan je dan Hip Hop kulture pod nazivom CANDY PAINT-back to skool. Naime,  u subotu, 15. septembra, u Malom Klubu DoP-a, John Trilla i T-Fresh bili su zaduženi za muziku, koja je podrazumevala pravu 'old skuliju' hip-hop-a, tj. najveće hitove osamdesetih godina. Za ovaj dan planirano je i crtanje grafita, ali je i ono moralo da bude pomereno zbog vremenskih uslova. Ipak, C6H6 Kids je svoj deo posla obavio u nedelju, kada je i nastalo umetničko delo koje sada krasi zid na ćošku Karađorđeve i Ulice Braće Jovanović. Crtanje grafita ispratili su najverniji ljubitelji ovog dela hip-hop kulture, a hitove osamdesetih odslušalo je nešto više publike, koja je uživajući mogla da se vrati u stare dane kada je Hip Hop, kao kultura, bio najmoćniji.


Foto: Ntt
         Jelena Šunjevarić



Нема коментара:

Постави коментар