Странице

20. 9. 2012.

LJUBIMCI NAŠEG GRADA

Nakon udomljavanja u centru grada, volonteri Društva Prijatelja Životinja „Ljubimci” preselili su svoj info štand i široke osmehe u Dom omladine, tačnije Letnju baštu, gde je tog petka, 07. septembra, od 22 sata, održana Humanitarna svirka za Ljubimce.

The Elements
Naše najmlađe volonterke, Dragana Joksimović i Sofija Kujundžić, došle su do dobre ideje: da naprave i pokrenu projekat kojim bi se prikupila sredstva za azil za napuštene životinje. Na osnovu te ideje, realizovali smo večerašnji program u Domu omladine - izjavio je Ivan Kurajev, osnivač DPŽ „Ljubimci”.

Na svirci, nastupila su četiri benda, tri pančevačka i jedan beogradski. Sav novac prikupljen od ulaznica doniran je azilu, i on će biti upotrebljen za rekonstrukciju azila, tako da za ljubimce neće biti smrzavanja tokom zime.

Ali nije svima povod bio isključivo prikupljanje sredstava za azil, neki su ovu svirku videli i kao priliku da se dobro zabave, kako kaže vokal domaćeg sastava, The Elements.

- Povod, za nas, jeste prvenstveno sama svirka, druženje i dobro zezanje. Mi smo bend koji je radio od '92. do 2000. godine, ponovo smo se sastali 2010. godine, počeli smo nešto kao da radimo, mada nam je ovo postalo hobi. Pored svega toga, svideo nam se povod večerašnje svirke, tj. humanitarni koncert za napuštene životinje iz azila. Drago mi je i to što se sav novac prikupljen od ulaznica donira azilu - rekao je Radaković.


Elements-i, čiji nam je vokal rekao da sastav nema konkretnijih planova za budućnost, osim želje da održe više nastupa i snime par pesama, napravio je odličan uvod u svirku.

Svoje oduševljenje povodom za nastup, podelio je sa nama i bubnjar benda Hipnagoga slike, Darko Đurić, sledećom izjavom: 
 

- Veliki sam ljubitelj životinja, zato sam i vegeterijanac. Naravno da podržavam ideju, čija god je, sjajna je, svaka čast! Mislim da bi trebalo biti više koncerata s ovakvim povodom. Ljudi uglavnom teraju i šutiraju lutalice i onda se čude kad ih napušteni psi napadaju, a ne shvataju da su sami krivi za to. Tako da mi je izuzetno drago što se neko zalaže za njih i obezbeđuje im neophodan smeštaj i hranu.

Imajući u vidu da je Darko u bendu poslednjih godinu dana. i da su stariji članovi benda bili isuviše stidljivi da bi dali izjavu o svom radu, uspeli smo da saznamo samo da planiraju da snime još par pesama, i da se za pesmu „Brežuljak”, trenutno radi spot, ali još uvek nije tačno određen datum kada će biti završen. Do sada, Hipnagogisti su izdali jedan bezimeni demo album, koji uključuje deset pesama, a pored njih sastav se može pohvaliti sa još desetak pesama, koje je snimio nakon tog albuma. Album, kao takav, im još nije u planu, zato što sastav iščekuje da vidi kakav će pijem kod publike ostvariti pesme koje su do sada snimili, pa novi album zavisi od toga.

Treći bend koji je nastupao bio je Mute, pančevački alternative/grunge/indie sastav.

Mute
- Dobre volje smo se odazvali na poziv za večerašnju svirku. I sam sam udomio par životinja kod sebe kući, tako da razumem probleme koje idu s tim - iskazao je svoje saosećanje s problemima Društva basista Mute-a, Nenad Tasić, dodavši par reči o radu i planovima benda:

- Do skoro smo bili cover bend, ali nadamo se da ćemo u narednoj godini napraviti album. Sad smo prvi put javno svirali jednu našu stvar i biće još nastupa i svirki gde ćemo svirati autorske pesme, pa ćemo videti dogodine da završimo taj projekat.


Najmlađi od sva četiri benda, Neurorekreativni klub, na bini se našao poslednji te večeri. NRK-ovci su svirali pesme s EP-a koji je izdat početkom godine, od kojih su neke „Ispod ulica”, „Čudne kreature” i „Murija”, a o utiscima s tek završene svirke i o radu benda, popričali smo s Nikolom Marinkovićem, jednim od MC-jeva, koji nam je rekao sledeće:

- Mislim da je događaj bio sjajan, kao i sam povod koji je i najveći razlog naše svirke večeras. Jako je bitno brinuti o tim životinjama zato što je ovo okruženje danas jako opasno i ne mogu sama da se snađu u tom okruženju. Što se tiče benda, mi smo se odlično proveli i drago mi je što su nas pozvali da sviramo. Inače smo u nekoj vrsti pauze, jer se organizujemo sa ljudima i čudima, pripremamo za taj neki tranzicioni period. Pripremali smo taj EP, ali nismo lepo promovisali, samim tim nismo pretežno zadovoljni prijemom kod publike.

Tokom koncerta, kroz Letnju baštu Doma omladine, prošlo je oko 220 sugrađana i sugrađanki i tako je prikupljena dobra svota novca za kuce u azilu. Neki posetioci davali su i više nego što je koštala ulaznica, i te donacije donekle su nam vratile nadu da je u nama ipak ostala iskra saosećanja i želje za pomoć ugroženima, u ovom slučaju, štencima. Nadamo se da će ova svota uspeti da smanji poteškoće koje imaju „Ljubimci”, kao i da će uskoro biti još humanitarnih akcija u gradu, s ovom ili bilo kojom drugom tematikom. Iz ovog primera jasno se vidi da Pančevci i Pančevke nisu sebični kada je humanost u pitanju, što mora biti zeleno svetlo za sve one koji žele da organizuju nešto slično. Što se tiče ovog udruženja, udomljavanja će biti organizovana sve dok vremenski uslovi to budu dozvoljavali, sredom i petkom u centru grada, i nedeljom na novom buvljaku. Vesela ekipa sada željno iščekuje 04. oktobar, Svetski dan životinja, za koji će, kao i prošle godine, biti organizovan zanimljiv program.

R. T.
Foto: Jelena Šunjevarić





Нема коментара:

Постави коментар