Странице

8. 2. 2013.

BIOSKOP: MARLEY

Nakon prazničnih krkanluka i čitave euforije oko pronalaska pravih poklona za najbliže, konačno je došlo vreme da ostavimo januar za sobom i odmorimo se od odmora tako što ćemo se vratiti starim ne-odmarajućim navikama. Deo tih navika, za filmofile Pančeva, zasigurno je i posećivanje programa Bioskopa Doma omladine, koji konačno, nakon praznične pauze, nastavlja s radom.

U tom smislu, jučerašnja projekcija održana u Malom klubu bila je odličan početak nove filmske godine, a s obzirom da je ova sreda „pala” upravo na 06. februar, dan kada se rodila legenda reggae-a, Bob Marli, „domovci” su odlučili da nas obraduju tako što će ovo filmsko veče posvetiti upravo njemu. Naravno, Ljuba je objasnio kakve su stilske karakteristike ovog dokumentarnog ostvarenja:

- Gledali smo dokumentarni film Marley, iz 2012. godine. Ovo je dokumentarni film po nekom novijem shvatanju dokumentarnog filma. Ranije, ovu vrstu filmova smo zvali reportažama. U principu, to su arhivski materijali i ljudi koji govore. Na takav način su se predstavljali istorijski događaji, ličnosti, veliki naučnici... Dakle ovo je dokumentarni film u užem smislu reči, a, inače, ovo zovemo reportažnim filmom. To je film koji se bavi informacijama i predstavljanjem određenih događaja. Dokumentarni film ipak podrazumeva lično viđenje događaja i sud o njima, a ovaj film namerno sebe postavlja u poziciju da ne sudi, već da objektivno prikazuje i izvlači što je moguće više informacija. To je, dakle, više neka vrsta novinarstva, a ne bavljenje dokumentarnim filmom kao umetničkom vrstom. Međutim, s druge strane, ovaj film je veoma značajan zato što je veoma iscrpan, fantastično napravljen, zato što je jedna vrsta modela po kome bi se moglo raditi i posmatrati s kojih strana i na koji način jedna stvar može da se prikaže a da se vidi iz što više dimenzija, da je perspektiva što bogatija onome ko je gleda. Ovo je na neki način udaljeno od Bioskopa Doma omladine, i ne predstavlja pravi Bioskop, međutim danas je rođendan Boba Marlija, a rege je veoma značajan kao muzika i pokret, pa smo zato i gledali ovaj film.

Marley bioskop
Pored toga, treba naglasiti i da je projekcija ovog dokumentarca samo početak proslavljanja Bobovog rođendana u Pančevu, pa stoga sa zadovoljstvom najavljujemo i žurku u Malom klubu 15. februara. Ako volite reggae, zelene vibracije i poruke mira i ljubavi, navratite da đuskamo s Hornsman Coyote-om! Da, da, da! Poznati Eyesburn-ovac dolazi u Pančevo za dve nedelje! Možda neće biti lomljenja čaša, sečenja krvavih ruku i lupanja tanjira, ali možete očekivati žurkanje (ili klackanje) do zore, kako je i najavio Nemanja Blagojević, organizator ovog događaja:

- Ovo je četrnaesta godina u nizu kako se organizuje Bob Marley's day, koji je nastao u Studentskom domu. Od tada je i počelo preterivanje s reggae muzikom na radio Pančevu, pošto smo mi uređivali radio emisiju. Od Kojota na ovom nastupu očekujemo jedan veliki bum, a smatram da će tome doprineti i njegov sve profesionalniji pristup poslu.

Sve u svemu, krkanluk u obliku novih dešavanja koja bi trebalo da nam napune ona čula za primanje kvalitetnih sadržaja, uz dobru zabavu, se nastavljaju, pa je jedina neophodna stvar staviti sebe u naviku pokretanja i prepuštanja pozitivnim vibracijama proleća koje nam se bliži.

D. J.





Нема коментара:

Постави коментар