Странице

25. 2. 2012.

48 SATI SAHRANA

U „Studiju 21”, u petak, 17. februara, održana je projekcija crnohumorne parodije „48 sati sahrana”, delo nevladinog i neprofitnog udruženja „Vido” iz Kragujevca. Ovo udruženje ima za cilj da svojim ličnim primerom i idejama „probudi” mlade i podstakne ih na učešće u kulturnom i društvenom životu. Jedan od njihovih projekata jeste i ovaj film kao način grupe entuzijasta da izraze svoje stavove o prevelikom uticaju reality show programa na društvo.
Nakon projekcije filma, gosti iz Kragujevca, Miloš Radojković, Nikola Repanović, Ema Behram i profesor Perić, održali su tribinu na kojoj su s prisutnima razgovarali na temu koja se razvija u filmu. Iako amateri, uspeli su da bez novčane pomoći, za samo tri meseca, snime i montiraju film, čija je tema i sam pristup istoj ubrzo zainteresovao medije. Film odlično prikazuje besmislenost, a neretko i skaradnost reality show-ova na našim televizijama i pokreće gledaoce na razmišljanje. Projekcija „Sahrane” i tribina, već šest puta punili su sale u Kragujevcu, a Pančevo je prvi grad u nizu planiranih gde je održan ovakav događaj. Očekuju se i gostovanja u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a na pitanje šta organizacija planira za budućnost, Radojković je rekao: „Naredni projekat se već planira, samo nećemo još da otkrivamo o čemu se radi”.
Možemo li očekivati „48 sati razvod”, ili će se Kragujevčani obračunati s nekim drugim od mnogobrojnih problema našeg društva, to još uvek nije poznato. Sigurno je samo da će slični projekti ovog udruženja u budućnosti imati pažnju medija, a možda će neko, u međuvremenu, shvatiti koliko je značajno što Srbija ipak ima mlade ljude koji sami uspevaju da stvore nešto ni od čega, i to u društvu koje bi demotivisalo i najvećeg entuzijastu.

D. Joksimović


Нема коментара:

Постави коментар