Странице

3. 11. 2012.

URLIK

Pre nešto više od pola godine, u Omladinskom Resursnom centru, Marija Milosavljević i Miloš K. Ilić započeli su organizovanje programa u okviru svog ciklusa književnih večeri, čitanja dramskih tekstova i filmskih projekcija, simbolično nazvanih „URLIK”. Nakon 13. juna, kada je čitana drama Maše Seničić, usledila je duža pauza, sve do prošle srede kada su Pančevci i Pančevke ponovo pustili glas.

U sred srede


Tako je 26. oktobra, čitanjem drame Homo Nikola Skočajića, ponovo pokrenut ovaj ciklus, čiji je osnovni cilj promocija umetnosti među mladima. Drama Homo štampana je u najnovijem broju lokalnog književnog i umetničkog magazina Kvartal, te je publika koja se okupila da bi saslušala mladog Beograđanina imala priliku da dobije i svoj besplatan primerak, a „simpatični bradonja” uspešno je držao pažnju publike sve do samog kraja čitanja, što je svakako iznenađujuć momenat.

O delu nam je više rekao sam Skočajić:
- Ovo je drama nastala na fakultetu. Kollega Ilić i ja smo s klase. Prosto sam hteo da odradimo klasične dramske strukture. Nema tipičnih likova. Ima tri lika koja u suštini koriste isti jezik. Tako da se to „Homo” odnosi na više stvari. Odnosi se na homoseksualnost, homonimiju... Pokušao sam da reprodukujem taj gej diskurs koji su furali mnogi pisci, i da probam u isto vreme da izađem iz njega ako je to moguće - rekao je, dodajući: Mene polako prestaje da zanima pozorište kao takvo, pisanje za pozorište u svakom slučaju ostaje, ali pozorište kao takvo poprilično prestaje da me zanima.

Veče se nastavilo u kafiću „Štab Pogon”, gde je u savršeno opuštenoj i prijatnoj atmosferi, od 21 sat, Vladan Maksimović Maks, frontmen Endorfina, puštao muziku.

Hoochie Coochie, vinjak i akustična gitara

Program kojim je otpočeo URLIK, nastavio se odmah naredne večeri, i to u kafiću „Štab Pogon”. Okupljeni su od 19 sati imali priliku da slušaju poeziju Sare Radojković, diplomirane dramaturškinje i pesnikinje, praćenu i upotpunjenu zvucima akustične gitare. U ovom poetskom performansu publika je veoma uživala, pogotovo zbog njegovog neformalnog karaktera. Sara je čitala svoje pesme iz zbirke Hoochie Coochie, vinjak i bluz, a publika je imala mogućnost da bira šta želi da čuje. A evo šta je izjavila za naše dokumentarnističko interesovanje:

- Moja inspiracija je sve s čime se susretnem i što me emotivno dotakne u životu. Mislim da poezija generalno treba da bude način življenja i sastavni deo svačijeg života. Ja imam privilegiju da kad mi se desi nešto ružno napišem pesmu i iz toga ispadne nešto lepo, a kad mi se desi nešto lepo, ja opet napišem pesmu, i onda imam tu mogućnost da se sećam tog lepog, na meni poseban način. Verujem da poezija ne treba da bude ništa elitistički, da svi treba da čitaju poeziju koja njima odgovara i da je pišu, pošto poezija u savremenom društvu zaista može da bude sve. Ali pošto već može da bude sve, nama lično treba da bude nešto posebno, nešto što u najgorem crnjaku daje smisao svemu - rekla je Sara.

Izuzetno talentovana mlada pesnikinja trenutno je na master studijama dramaturgije, a pored poezije piše i prozu, drame i scenarija. Pored rada na masteru, i postavke diplomske predstave, kako se nada, u Beogradskom dramskom pozorištu s Majom Maletković, mladom rediteljkom, u planu je i odlazak u Portugal, gde će unaprediti svoje pisanje:

- Idem u Portugal, sada u novembru, na radionicu kreativnog pisanja. Idem u Lisabon i mislim da ću mnogo naučiti tamo, a možda će me to i okuražiti da napišem neki roman - s osmehom nam je rekla Sara.

Okupljeni su nastavili ćaskanje na istom mestu, uz finu atmosferu za koju je zadužen bio Živan Pujić Džimi, koji nas je odličnim odabirom muzike obradovao za svoj rođendan i ovako ga proslavio.

Budi mir Dotrajavanjem

Takođe u kafiću „Štab Pogon”, koji je za kratko vreme postao jedno od omiljenih mesta mladih u Pančevu, i trećeg dana programa održano je književno veče. Mlada beograđanka Teodora Budimir, od 19 časova, čitala je iz svoje zbirke „Dotrajavanje”, za koju je 2008. godine osvojila prvo mesto na 34. Limskim večerima poezije. Pesnikinja, Pančevcima i Pančevkama možda najpoznatija iz zbornika „Rukopisi 31”, između čitanja govorila je o svom radu, a razgovor je vodio Miloš K. Ilić, student četvrte godine FDU i pisac. Teodora nam je pričala o svojoj saradnji s književnim kritičarem Petrom Arbutinom, planovima za budućnost, uticajima na njeno stvaranje i potrebi da se izražava kroz pisanje, a izrazila je i svoje stavove o objavljivanju tekstova na internetu, „Pesničenju”, i ovogodišnjem Sajmu knjiga.

Nakon uživanja u stvaralaštvu mlade pesnikinje, nastavili smo druženje u Pogonu, gde je Teodora puštala muziku. Nakon nje, iza pulta stali su Miozz i Neshud, iz radio emisije The Sound of Ibiza, Radija „Pančevo”, pod čijim smo iskusnim kormilarenjem plovili čitavo veče, i u kasnu noć. Posle tri prijatne večeri i urlikanja, isplovljavamo dalje u nepregledna prostranstva umetnosti, ali tek nakon dvonedeljne pauze, s nadom se da će se još više mladih pojaviti u ORC-u u sredu, 07. novembra, kada nastavljamo ovu priču, očekujući da Marija i Miloš, kao i uvek, spreme neku vrelu čorbu poezije i priče, od koje ćemo ispeći jezike i urlikati na sav glas.

Foto: Ivv Rajić




Нема коментара:

Постави коментар