Странице

20. 11. 2012.

URLIK: THE BOTHERSOME MAN

U okviru ciklusa književnih večeri, čitanja dramskih tekstova i projekcija filmova - URLIK, koji su Marija Milosavljević i Miloš K. Ilić organizovali u okviru Omladinskog resursnog centra Pančeva, u sredu, 07. novembra, u Malom klubu Doma omladine održana je projekcija filma ''The Bothersome Man'' iz 2006. godine. Reč je o norveškom filmu režisera Jensa Liena, rađenom prema scenariju Pera Šrejnera.

- Izabrala sam ovaj film, pre svega, jer mi je bila interesantna činjenica da je scenario bio namenjen za radio-dramu. Scenarista Per Šrejner je hteo da napiše horor za radio, pa je Jens Lien pročitao scenario, i nije mogao da zaspi te noći od utiska. Već sutradan je, kako kaže, znao da će po toj priči snimiti film - rekla je za Omnibus” Aleksandra Pavlović, kao selektorka.

Jens Lien, četrdesetpetogodišnji režiser, sarađivao je s Perom Šrejnerom i pre ostvarenja ''The Bothersome Man'', i to na kratkim filmovima ''Shut the Door'' i ''Natural Glasses'', koji su takođe bili predstavljeni na Kanskom filmskom festivalu.

- Jens Lien poznat je po sprecifičnom pogledu na svoju zemlju, Norvešku, koju opisuje već u svoja dva filma, od kojih je jedan upravo ovaj ''The Bothersome Man''. Ovde je izabrao da prikaže svoj pogled na taj dosta površinski, moderan, japijevski način života, koji je tamo veoma zastupljen. Svi samo razmišljaju o tome da nađu dobar posao, koji će nameštaj najbolje opisati njihov prazan, ali bogat način života, a da je još i udoban i kompaktan - objasnila nam je Aleksandra.

Ovo ostvarenje naišlo je na odlične kritike i dobilo mnoge nagrade, od kojih su neke „ACID” nagrada na Kanskom festivalu i tri „Amande” na Norveškom Internacionalnom filmskom festivalu.

- Veoma mi se dopao vizuelni prikaz, jer samo su scenografija i kinematografija scenario za sebe. Vrlo dobro opisuju atmosferu, čak i da gledate ovaj film bez tona i prevoda, vrlo je jasno o čemu se radi. I na kraju, odabrala sam ovaj film jer se dosta slažem s njegovom ideologijom, tj. da je potpuno nebitno koliko novca imate ako nemate dušu - dodala je Aleksandra.

Pančevačka publika se u velikom broju odazvala na projekciju, i dosta mladih je u sredu došlo u Dom omladine sa željom da se upozna s ovim ostvarenjem. Nakon i ove uspešne URLIK večeri, ostaje nam samo da iščekujemo naredni program za manje od nedelju dana. U pitanju je književno veče Ivana Tulića, koje će se održati u utorak, u galeriji „Elektrika”.

D. J.




Нема коментара:

Постави коментар