Странице

16. 12. 2012.

BIOSKOP: „TREĆI KLJUČ”

Uprkos minusu koji je u ovim zimskim danima sve dublji, zimnici koja je sve tanja i snu koji je sve slađi, filmski program u Domu omladine i ove nedelje bio je solidno ispraćen. Pančevački filmofili opet su dokazali svoju odanost „Bioskopu” DoP-a, u sred srede okupvši se da odgledaju triler „Treći ključ” Zorana Tadića. A i kako ne bi kada nema ništa bolje od dobrog trilera na velikom platnu u Malom klubu, i šolje toplog čaja s nešto irskih fora sa severnih mora, da prostruji krv u žilama!

- Gledali smo „Treći ključ” Zorana Tadića. To je jedan iz serijala filmova koji su napravili tandem Pavao Pavličić i Zoran Tadić u Zagrebu. To je počelo filmom „Ritam zločina”, pa su „Treći ključ” i „San o ruži” zapravo kratke priče Pavao Pavličića - „Zagrebačke priče”. One su sve trileri. U filmu „Treći ključ” stvaranje napetosti dovedeno je do najlepšeg osećaja u jugoslovenskoj kinematografiji, koja nikada nije imala velike kriminalističke filmove. To su mahom bili dosta neuspeli pokušaji kao „Neka druga žena” ili „Doktor Mladen” (prilično slabi filmovi), i možda su dragi, ali u stvaranju napetosti potpuno su neuspeli. Tadić tu uspeva, i to je jedan razlog zašto film koji smo gledali odlično predstavlja jugoslovensku kinematografiju. S druge strane, ovo je jedan od najzanimljivijih krajeva u jugoslovenskoj kinematografiji, jer na kraju filma ne znamo šta je to što smo ceo film pokušavali da saznamo. Taj pristup filmu smo videli tek dosta kasnije kod Linča, gde film samoreferiše na sebe, kao u „Blue Velvet”-u i „Twin Peaks”-u. Recimo, u „Blue Velvet”-u na početku filma glavni junak pronalazi ljudsko uvo, i nosi ga u policijsku stanicu, a do kraja filma to uvo više se ne pominje, niti se daje do znanja čije je. Tako nas i u Tadićevom filmu sve vodi ka tome da saznamo o čemu se radi, i na kraju ne saznamo - objasnio nam je Ljubomir Radovanović, filmski urednik DoP-a.

Pošto uskoro počinje praznična euforija, koja je pomalo i okasnila ove godine, „Bioskop” DoP-a će na veliku žalost posetilaca napraviti kraću pauzu. A da ne biste i vi, dragi ljubitelji filma, bez svog omiljenog bioskopa izgubljeno lutali ne raspoznajući svoj cilj, predlažemo vam da, dok čekate, odgledate tričavih trideset dva sata već spomenute serije „Twin Peaks”, ili bilo šta od genijalnog Linča. A šta ćemo gledati nakon praznika, tačnije Srpske Nove, već nam je najavio Ljuba: „Gledaćemo „Zagrebačke priče”. To je set kratkih filmova nastalih u Zagrebu, i najnovija je produkcija iz 2012. godine”.

D. J.





Нема коментара:

Постави коментар