Странице

1. 12. 2012.

BIOSKOP: NEVINOST BEZ ZAŠTITE

Najjači Srbin koj je pao s visine „na golome betonu”
Klasik jugoslovenskog filma, dokumentarac „Nevinost bez zaštite”, poslednje je ostvarenje prikazano  u okviru novembarskog filmskog programa u Domu omladine. Publika se, kao i svake srede, okupila u Malom klubu, da bi pogledala još jedno u nizu odličnih filmova, ovog puta iz 1968. godine, režisera Dušana Makavejeva. Ostvarenje je ispratila ekipa vernih filmofila, koja ne propušta programe sredom. Više o samom filmu i razlogu zašto je baš on prikazan na velikom platnu, rekao nam je Ljubomir Radovanović, filmski urednik DOP-a:

- Gledali smo film „Nevinost bez zaštite”. To je jedan od filmova za koji očekujem da je publika već videla, ali je takav da se gleda ponovo, i pri svakom gledanju dobija novi aspekt. Još jedan razlog zašto je baš ovaj film ovde, jeste način njegove naracije. Kao što smo imali filmove koji se bave praćenjem violine i magarca umesto čoveka, tako i ovaj film ima svoju specifičnost. On je primer nelinearne filmske naracije: više priča ide istovremeno i one ustvari zbog te nelinearnosti postižu efekat, a pri tome ne postoji praktično nikakva jedinstvena priča koju nam pričaju. Nema početka, sredine i kraja, tako da su segmenti potpuno slobodno birani i postavljeni, i samo tako predstavljaju sredinu. Ovo je film koji je Makavejev snimio između svojih filmova, kada je završio „Ljubavni slučaj službenice PTT-a” i odlučio da napravi pauzu, da razmisli o tome šta će praviti dalje. U međuvremenu, napravio je jedan mali dokumentarni film. Na kraju, ovo je ispao film za koji je dobio najveći broj nagrada u svetu, i koji, po mišljenju kritičara, najbolje reprezentuje poetiku Makavejeva - objasnio je Ljuba.

Što se tiče programa za narednu sredu, on još uvek nije poznat, ali smo sigurni da će se na repertoaru naći još kultnih filmova. Za više informacija, možete posetiti sajt Doma omladine, i pročitati šta će se sve dešavati ovog meseca.

D. J.





Нема коментара:

Постави коментар