Странице

5. 7. 2012.

EX-YU ROCK FEST STARČEVO

Na stadionu Fudbalskog kluba „Borac”, 30. juna, okupilo se oko pet hiljada ljudi, gde je četvrti put po redu održan „Ex Yu Rock Festival”. Verni ljubitelji ovog zvuka došli su kako bi poslušali neke od sjajnih bendova bivše Jugoslavije. U subotu uveče nastupili su Zemlja Gruva, Crvena Jabuka, Hladno Pivo i Pekinška Patka. Pored njih, publika je mogla da čuje izvedbe i manjih lokalnih bendova.


Zemlja gruva


Zemlja Gruva, sastav iz Beograda, nastupio je drugi, neposredno nakon izvedbe benda Seljacka Buna iz Novog Sada. Izvodili su svoje autorske pesme sa debi albuma, kao i nekoliko obrada koje će se naći na mini albumu pod nazivom „Pet Dina u Zemlji Gruva”. Na pitanja kako su zadovoljni samim festom i njegovom organizacijom i koji su im planovi za budućnost, Ana Đurić, jedna od vokala benda, nam je rekla:


- Ja sam zadovoljna i smatram da je ovo sjajna prilika za bendove poput našeg da posete manja mesta po Srbiji, gde mi inače nemamo priliku da dođemo jer smo veliki bend. Zadovoljna sam organizacijom, sve je išlo po planu i profesionalno. Zvuk je odličan, kao i reakcija publike iako se okupila pred kraj koncerta. A planovi za budućnost su izdanje „Pet Dina u Zemlji gruva” pre svega i imamo i nameru da radimo nešto u našem dizajnu, na redizajniranju i u planu nam je novi album.

Crvena jabuka


Zatim je nastupila Crvena Jabuka, vrhunski bend bivše Juge, sa oko 25 godina iskustva iza sebe. Željno iščekivani od strane sveprisutnih ljudi, nakon završetka svog dela večeri na pitanja kakvi su utisci sa ove manifestacije i koji su im dalji planovi u budućnosti, Dražen Žerić Žera, jedan od osnivača benda, nam je odgovorio sledeće:

- Video sam večeras puno ljubavi i mladosti, nije bitno iz kog mesta. Da imam bilo kakvu moć, bio bih glavni sponzor večeras. Mislim da su reči suvišne, svako ko je bio na koncertu može to da potvrdi. A  mi uglavnom sviramo k'o svi muzičari sveta. Što se tiče albuma na jesen tek počinjemo sa radom, a izaći će naredne godine.

Pekinška patka


Pekinška patka, jedan od prvih punk sastava u tadašnjoj Jugoslaviji, nastupila je pretposlednja. Stariji ljubitelji tvrđeg zvuka s iščekivanjem su dočekali pačji performans, koji je, naravno, bio ispraćen uz šutku. Na pitanja o organizaciji festa, samom nastupu i planovima za budućnost, popričali smo sa Nebojšom Čonkićem Čontom, frontmenom benda, koji nam je rekao:

- Bina je odlična, kao i organizacija. Došlo je dosta mase i dobili smo pohvale da smo odlično svirali, a i sam sam jako zadovoljan svojim večerašnjim pevanjem. A što se tiče planova, trenutno stvaramo dve nove stvari za singl koji će izaći posle Nove godine. Sviraćemo, naravno, na „Beer fest”-u u avgustu i posle ćemo imati prolećnu turneju, u maju i junu, širom bivše SFRJ.






Hladno pivo


Priliku da zatvore ovogodišnji Rock fest u Starčevu imala je zagrebačka rok pank grupa, Hladno pivo, koja je svojim hitovima 'Nije sve tako sivo', 'Pitala si me' i 'Supermen' uzdrmala publiku, a i komšiluk, u kasnim večernjim satima. Uprkos velikoj gužvi i manjku vremena, ipak smo uspeli na par sekundi da popričamo s njima i otkrijemo da im je sve genijalno, a planovi da napune sve arene u Evropi, iako su im više draži manji festivali.

Nakon opuštenog gruvanja, jabuke koja u ovom slučaju nije otrovna, divlje patke i odličnog piva, i ovaj Ex-Yu Rock Fest prošao je bez incidenata. Publika je skakala i ludovala samog kraja, a utisci su počeli da se sabiraju već u kombiju za povratak gde su se mogli čuti razni komentari. Bilo je onih koji su se žešće smorili i onih kojima je bilo vrh. U svakom slučaju: Rock on!









S. Kujundžić
T. Jovanović
FOTO: N. Stojanović




Нема коментара:

Постави коментар