Странице

29. 2. 2012.

KULTURA SAMOSTALNIH PUTOVANJA

U nedelju, 26. februara, u „Studiju 21” održana je tribina o samostalnim putovanjima u organizaciji Kluba putnika Srbije i Akademije slobodnih putovanja iz Rusije. Ciljevi ovih organizacija jeste da se ojača kultura putovanja kako bi čovek bolje upoznao sebe, svoje bližnje i dalju okolinu, kao i proučavanje i promocija alternativnih načina putovanja, istraživanje raznolikosti sveta i proučavanje raznih kultura. Jedan od načina da se sprovedu ove aktivnosti jeste da se prezentuju narodu.
Anton Krotov, iz Akademije slobodnih putovanja, Lazar Pašćanović i Uroš Krčadinac, iz Kluba putnika Srbije, gostima su objasnili šta zapravo znači samostalno putovati i ispričali su im neke od svojih putešestvija. Takođe su podelili svoje iskustvo s gostima i dali im savete kako da što jeftinije putuju. Posetioci su saznali da mogu putovati sa onim novcem koji trenutno poseduju, sve što treba je da osmisle rutu, saznaju što više o željenim destinacijama, čuju se sa ljudima iz tih mesta kako bi imali obezbeđen smeštaj i da ponesu što više entuzijazma, radoznalosti i avanturističkog duha.
U suštini to i jesu samostalna putovanja, a što se prevoza tiče, preporučljivo je da se lokalnim vozovima ide unutar granica jedne zemlje, a da se ona prelazi auto-stopom. Tu su bile i zanimljivosti uglavnom iz Afrike. Tako ste na primer mogli čuti da žene iz plemena Herero u Namibiji, moraju da nose kape s rogovima, da bi podsećale na kravu jer je njima krava najvažnija. Uz prezentaciju, posetioci su mogli da vide i projekciju slika s putovanja.
Prema tome, ako imate volje i želje za putovanjima slobodno možete da se upustite u samostalno putovanje i da odaberete nepopularnu destinaciju koja Vam se čini zanimljivom. Što se tiče sigurnosti prilikom putovanja, po rečima Antona Krotova, samo policije se treba plašiti, jer su ljudi gostoprimljivi i uvek će pružiti pomoć.

S.Kujundžić

Нема коментара:

Постави коментар