Странице

10. 1. 2012.

„ZIGOMAR - MASKIRANI PRAVEDNIK”


Posetioci galerije „Elektrika” su u petak, 23. decembra, imali priliku da se upoznaju s poslednjim izdanjem „GRRR programa” u 2011. godini. Predstavljena je knjiga „Zigomar maskirani pravednik” u izdanju Kulturnog Centra Pančeva. U pitanju je kolekcija stripova prvobitno objavljenih u beogradskoj štampi tridesetih godina prošlog veka. Saša Rakezić, poznatiji kao Aleksandar Zograf, rekao nam je nekoliko stvari o knjizi, kao i strip junaku kome je posvećena, Zigomaru:

Zigomar i njegova torta
„Knjiga je opremljena obimnim tekstom istoričara stripa, Zdravka Zupana, o ljudima koji su radili na stvaranju Zigomara. U izdanju se nalaze sve epizode sabrane u veoma interesantno i uzbudljivo delo, koje je potpuno u skladu s onim što se dešavalo po pitanju stripa u celom svetu. Glavni junak je maskirani pravednik koji nastoji da izbavi ugrožene od strane sveprisutnog i opasnog zla koje vlada svetom. On želi da ostane anoniman, iza maske, što je i prepoznatljiv stil tadašnjeg američkog stripa. U nekim od stripova prikazan je susret Zigomara i američkog junaka Fantoma, nekada protivnika, a nekada saradnika, koji sebe vide kao borce protiv zla. Priča kaže da su počeli da se bore, zato što su ih zavadili indijski fakiri. Ono što je posebno interesantno u vezi Zigomara je to da je on decenijama bio zaboravljen i da je Zdravko Zupan godinama sakupljao originalna izdanja i crteže, koji su posetioci imali priliku da vide izložene večeras. Kroz sav taj detektivski rad on ustvari nastoji da rekonstruiše jedan veoma bitan period za naš strip. Silom prilika Zigomar je prestao da se izdaje u štampu pre početka Drugog svetskog rata i zato je u velikoj meri bio zaboravljen.” - objasnio je Zograf.

To veče, okupljeni su imali priliku da, pored originalnih tabli Nikole Navojeva i Dušana Bogdanovića iz tridesetih, početka četrdesetih godina prošlog veka, vide i rad inspirisan Zigomarom, savremeno delo Uroša Đurića, beogradskog umetnika poznatog i po ulozi Anđela u filmskoj triologiji „Mi nismo anđeli”. Nakon razgovora o Zigomaru kojim su Saša Rakezić i Zdravko Zupan predstavili ovu knjigu, posetioci su uživali u Zigomar torti.

D. Joksimović


Нема коментара:

Постави коментар